sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Keittiön valaistus

Tänään asensin keittiöön ensimmäisen led-nauhan työtasovalaistukseksi. Muutama päivä sitten asensin ns. tunnelmavalonauhat kaappien päälle. Niiden lisäksi meillä on keittiön katossa iso plafondi yleisvalaisimeksi ja riippuvalaisin tunnelmavalaisimeksi.

Valaisimien kanssa meillä kävi sellainen virhe, että yleisvalaisimiksi tarkoitettuihin plafondeihin tuli lämminsävyiset putket. Näin minusta ainakin tuntuu. En tilatessa eritellyt putkien tyyppiä, joten valaisimet on nyt vakioputkilla. Minun silmääni valo näyttää kellertävältä. Olisin toivonut enemmän päivänvalotyyppistä valoa, mutta ainakaan nyt emme lähde putkien vaihtorumbaan. Mietimme myöhemmin, josko jossain vaiheessa kävisimme nuo valaisimet läpi.

Keittiöön valaistussuunnittelija (Jani Karhapää, Valonne) suunnitteli työtasovalaistuksen kahdella led-nauhalla, toinen värisävyltään 5200 K ja toinen 2900 K. Proledin Jussi Kurpalla oli tuohon kuitenkin näppärämpi ratkaisu: nauha, jossa joka toisen ledin sävy on 5200 K ja joka toisen 3200 K. Lopputulos lienee sama, mutta työtä on hiukan vähemmän. Ylipäätään näiden led-nauhojen asentaminen on helppoa. Lähetin keittiömme piirustukset Jussille, joka mittasi niistä nauhojen ja johtojen oikeat pituudet ja lähetti minulle valmiiksi johdotetut nauhat ja muuntajat. Nauhoissa ja johdoissa on hieman ylimääräistä, joten olen lähes jokaisesta led-nauhasta napsaissut muutaman sentin pois. Kätevää, kun valonauhaa voi leikata saksilla sopivaan pituuteen :)

Alla on kuvia keittiömme valaistuksesta. Pistin kameraan valkotasapainoasetuksen "ulkoilma pilvisellä säällä", joten kuvat ovat vertailukelpoiset keskenään.

Lopuksi pyyntö: osaisiko joku suositella liimaa, jolla listat voisi liimata sujuvasti paikalleen? Meidän pitäisi pistää kulmalistat hormin ja kiviseinän välisen raon peitoksi. Päivi on kokeillut Sikabond 500- ja Sikabond T2 -liimoja. Näistä ensin mainitulla on edes jonkinlainen alkutartunta, mutta T2 ei tuntunut tarttuvan mitenkään.

Pelkästään työtasovalo on päällä. Välitilassa oleva laatta on valkoista ja sen yläpuolinen seinä on vaaleanruskeaa.

Led-nauha on tällaista. Ledejä on 120 kpl/m ja valoteho 9,6 W/m.

Kaapin päältä tuleva tunnelmavalo on lämpimän sävyistä. Värisävy on 2900 K.

Nauha on tällaista. En laskenut ledien määrää, mutta niitä on selvästi harvemmassa kuin työtasonauhassa.

Pelkällä plafondilla keittiö on tämän näköinen.

Plafondi+työtasovalaistus on tällainen. Työtasolla on selvästi valkoisempi valaistus.

Näillä kameran asetuksilla tammikuinen iltapäivä on selvästi sinertävä.
P.S. Pistetään tähän sähkönkulutuksen väliaikatieto. Välillä 1.1.-8.1. sähköä on kaikkiaan kulunut 442 kWh, eli n. 63 kWh/vuorokausi. Oletan, että käyttösähkön osuus on suhteettoman suuri, koska pesukone ja kuivausrumpu ovat pyörineet nyt selvästi normaalia enemmän. Erillisiä mittareita lämmitykselle ja käyttösähkölle meillä ei ole, joten tuota ei voi mitenkään varmistaa.

9 kommenttia:

  1. Onko sulla ILP jo toiminnassa? Sehän rokkaa ihan hyvin tämmöisillä nollakeleillä.

    Vaikkakin se on kyllä epämiellyttävin laite lämmönjakoon.

    VastaaPoista
  2. ILP on toiminnassa. Meillä oli sen puhallus aluksi liian kovalla, ja puhina alkoi häiritsemään. Nyt puhallusta on pienennetty. Vaikuttaa siltä, että käyntijaksot ovat pidempiä tällä pienemmällä puhalluksella. Lämpö tuntuu leviävän hyvin, ts. yläkerta on suhteellisen tasalämpöinen tällä pienelläkin puhalluksella.

    VastaaPoista
  3. Moikka,

    Tää nyt ei liity suoranaisesti tähän kirjoutukseesi, mutta ajattelin kysellä hieman ohjeita / kokemuksia kun tullaat täältä perästä:-) Eli kun teilläkin on ulkoseinässä tuota eristettä melkoisesti ennen betonia, niin miten teillä on onnistunut kaikki kiinnitykset. Esim. Rappausverkot, vesihanat, ulkovalot, tippapellit jne. Osasitteko ennakoida kaikki etukäteen ja laittaa kierretangot paikoilleen vai millä te nuo olette saaneet paikalleen?

    Meillä on hieman erillainen rakenne (betonielementti + EPS ulkoseinässä) mutta siis sama haaste kuitenkin loppupelissä. (www.tulevaisuudentalo.fi)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, raskaimpia rakenteita (esim. parvekkeen kannatinpalkki, ILP:n ulkoyksikön teline, hätätikkaat) varten laitettiin kierretangot oikeisiin kohtiin ennen valua. Hätätikkaiden kiinnitystapit oli kuitenkin väärässä kohdassa, joten uudet laitettiin jälkikäteen siten, että eristeeseen tehtiin kolo ja betoniin upotettiin kiila-ankkuri. Seinätikkaat laitettiin valun jälkeen siten, että koverrettiin kiinnikkeille kolot betoniin asti ja propattiin ne siihen kiinni. Lopuksi kolot täytettiin uretaanilla. Tämä tietysti aavistuksen heikentää eristystä, mutta näin saatiin portaat varmasti kohilleen. Pienemmät rakenteet, on laitettu solmuun/ruttuun menevillä propuilla kiinni. Nämä tuntuvat tarttuvan hyvinkin vahvasti kiinni. Sitä millä sähkäri on laittanut ulkovalaisimet kiinni, emme tiedä. Jotkin proput luultavasti. Tuota proppuliitosta voi periaatteessa vielä vahvistaa turauttamalla uretaania reikään ennen propun laittoa.

      Poista
  4. Hei,

    Onko teillä tehty tiiviysmittaus, jos on niin millaiseen tulokseen pääsitte?

    Entäs kenen valmistama takka teillä on, tuliko Tulilattialta?

    http://kalliollekukkulallerakennan.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!

      Tiiviysmittausta ei ole vielä tehty, koska alakerta on kesken. Muuton jälkeen ei ole ollut energiaa tiivistää ikkunoita loppuun saakka :)

      Takka tuli Lahden takalta (http://www.lahdentakka.fi/). Siinä on Sparthermin sydän, jonka ympärille kuori on rakennettu.

      Poista
  5. Hei,

    minkä tehoiset led-nauhat teille on asennettu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työtasojen nauhat ovat 9,6 W/m tehoisia. Kaappien päällä olevien nauhojen teho on muistaakseni 5,2 W/m. Proled lähetti nauhat suunnilleen oikean mittaisina, ja minä pätkäisin ne saksilla tarkkaan mittaan. Kokonaistehoa varten pitäisi mitata nauhojen tarkka mitta. Arvioisin, että työtasojen valoissa on tehoa yhteensä n. 50 W ja kaappien päällä olevissa n. 30 W.

      Poista
  6. Tyylikäs valaistusratkaisu teillä, täytyy sanoa. Ihmiset ei panosta valaistukseen yhtään riittäväksi, vaikka sillä voi pelastaa tai tuhota minkä vain sisustusratkaisun ihan huomaamattaan. Tämän voitte todistaa esim. tuolla Stadin asematunnelin ja city-käytävän välissä olevassa ostarissa. Ei muuten arkkitehtonisesti mitenkään ylentävä paikka, mutta kurkatkaapa ohi mennessänne ylöspäin. Efekti on parhaimmillaan huikea, vähintään yllättävä.

    Lediratkaisuja kannattaisi useampienkin ihmisten miettiä. Niillä saa aikaan todella hienovaraisia juttuja. Kauniita, pehmeitä valopintoja, mutta silti todella korkeat luksit jos niin halutaan.

    Valaistuksen miettiminen laajemminkin olisi järkevää. Tämähän on tajuttu kirkasvalolamppujen, sarastuslamppujen ja muiden kautta. Sarastuslampun juuri hankkineena voin sanoa sillä esimerkiksi olevan todella suuri henkinen vaikutus. Valolla voi vaikuttaa itseensa ja lähimmäisiin todella monin tavoin. Tämähän tiedetään myös julkisivuvalaistuksen yhdessä perusjutussa, eli että valon määrä vähentää kaupunkialueella rikollisuutta.

    Mukavaa, että annat mainosta suunnittelijoille. Hyvä valosuunnittelu ei synny itsestään, vaan asiantuntijan apu voi olla paikallaan. Jos rahaa on sijoittaa sisustukseen, niin valaistus designerin palkka ei vie ketään vararikkoon. Suosittelen, vaikka tietty meikällä on oma lehmä ojassa ;)

    VastaaPoista