lauantai 19. helmikuuta 2011

Hommat seis

Tällä hetkellä rakennustyö seisoo täysin. Viikolla urakoitsija latoi 2. kerroksen harkot seuraavaan valukorkeuteen saakka. Kaikki ikkuna-aukot ovat nyt paikallaan. Kantavaa väliseinääkin on pystytetty valukorkeuteen saakka. Se on pressutettu ja odottaa valua. Kaikki on siis valmista betonia varten, kunhan vain pakkaset lauhtuisivat. Kattoelementtien piti tulla ensi viikolla, mutta ne on nyt siirretty viikon 10 alkuun. Ensi viikolla seurataan ennusteita, ja jos pakkaset jatkuvat pitkään, elementtejä lykätään lisää. Muutama päivä sitten ennustettiin, että ensi viikon puolivälissä lauhtuu. Tällä hetkellä Foreca kuitenkin ennustaa yli 15 asteen yöpakkasten jatkuvat niin pitkälle kuin ennuste yltää, eli 28.2. asti. Talotoimittajan mukaan tuo 15 astetta on rajana, joten näillä ennusteilla seuraava valu menee maaliskuun puolelle.

Viivästys harmittaa, mutta toisaalta sitä ei kannattaisi harmitella. Ensiksikään sille ei mahda mitään, ja toisekseen ei meillä ole sinänsä mikään kiire. Asumme kunnan vuokra-asunnossa, jossa voimme olla niin pitkään kuin tarve vaatii. Voihan tässä ajatella positiivisesti, että kun ei rakenneta, niin ei kulu rahaakaan :) Loppujen lopuksihan meillä on ollut hyvä tuuri säiden suhteen tänä talvena. Tämä on ensimmäinen kerta, kun valua on pitänyt lykätä useita päiviä pakkasen vuoksi. Kohta on maaliskuu, eivätkä nämä pakkaset voi jatkua montaa viikkoa.

Kävimme tänään siivoamassa tontilla passiiviharkkojen jämiä. Kellarikerroksessa on muutaman sentin kerros lunta ja jäätä, joka kertyi sinne ennen onteloiden asennusta. Ajattelimme käydä sen huomenna hakkaamassa irti ja kantamassa pois. Kai se itsekseenkin joskus sulaisi, mutta näin se tulee nopeammin puhtaaksi eikä sohjo ole haittaamassa myöhemmin. Talo lämpiääkin nopeammin ikkunoiden asennuksen jälkeen, kun tuollainen määrä jäätä on kannettu ulos.

Kolmas porrastarjous tuli. Nyt meillä on tarjoukset neljistä portaista, ja hintahaitari on 3200-4200 €. Halvin ja kallein tarjous ovat samasta firmasta. Muut kaksi firmaa ovat tarjonneet 3900-4200 €:n välille. Erot siis ovat aika pieniä. Valinta tehdään näillä näkymin siis tyylin ja (arvatun) laadun perusteella. Odotamme kuitenkin vielä tarjousta teräsrunkoisista portaista, koska nuo neljä ovat kaikki samantyylisiä puurunkoisia.
Talon toinen kerros alkaa jo hahmottua. Ikkuna-aukot ovat paikallaan, joten huoneet on helppo hahmottaa. Makuuhuoneet tulevat tielle päin olevaan päätyyn, joka on suunnilleen luoteeseen.


Pääsisäänkäynti ja sen viereinen ikkuna.

Näkymä lounaasta. Kuvan ottohetkellä kello oli n. 14.30. Ylemmät ikkunat ovat olohuoneen+ruokailutilan ikkunat. Niihin paistaa talvella aurinko koko iltapäivän, mikä on hyvä juttu lämmityksen kannalta. Kesällä, kun aurinko paistaa korkeammalta, terassin katto antaa suojaa, mikä puolestaan on hyvä juttu jäähdytyksen kannalta.

Näkymä takapihalta. Kuvassa on olohuoneen ikkuna ja terassin ovi talon päädyssä. Kauempana on keittiön ikkunoita. Näihinkin ikkunoihin aurinko paistaa talvella hyvin. Luultavasti niistä tulee kesälläkin paljon valoa, koska ne ovat talon päädyssä eikä katto varjosta niin niin hyvin kuin pitkien sivujen ikkunoita.

Keittiö on tällä hetkellä melkoinen puuhässäkkä. Tukipuissa ei ole säästelty :) Oikealla olevien matalien ikkunoiden eteen tulee 90 cm korkea aamiaispöytä. Ison ikkunan vasemmalle puolelle tulevat keittiökalusteet järjestyksessä astianpesukone, tiskiallas, liesi+uuni ja työtaso. Ikkunan vastaiselle seinälle tulee lisää työtasoa ja jääkaappi-pakastin.

Eteinenkin on aikamoinen hässäkkä. Työskentelyä varten sen kohdalle piti asentaa telineet. Valmiissa talossa eteinen on 1,4 metriä 2-kerrosta alempana. Siksi ovi ja ikkunat ovat noin matalalla.

Olohuone+ruokailutila näyttää jotenkin pieneltä, vaikka paperilla se on iso. Kuva on otettu suunnilleen ruokailutilan ja makuuhuoneen seinän kohdalta, joten ruokailutilan ikkunat oikealla eivät mahtuneet kuvaan. Vasemmalla on pressutettuna kantava väliseinä, jonka tähän päähän tulee takka.

9 kommenttia:

 1. Toivottavasti tosiaan pakkaset hellittäisi! Sellanen juttu portaista, en tiedä oletko betoniportaita miettinyt mutta ainakin Lemminkäiset Elementot tulisi halvemmaksi kun noi portaat sekä betonisina paljon hiljaisemmat (minun mielestä paremmat), tai sitten ihan paikalleenvaluna.

  VastaaPoista
 2. En tiedä luitko ikinä tätä kirjoitustani:
  http://kotilahelaan.blogspot.com/2010/03/stairway-to-heaven.html
  mutta kysyin mainituilta tarjouksia teräsportaista. Caava ja SteelProkin vastasivat, mutta Taitotuote oli edullisin ja siellä oli myös ehdottomasti paras ja nopein palvelu. Loput eivät edes vastanneet. Näillä näkymin otamme itse portaat Taitotuotteelta, vaikka hintaa on yli tuplat edullisimpiin puuportaisiin verrattuna.

  VastaaPoista
 3. Terve!
  Joo huomasin että myös teräsportaat mukana mutta oliko muodon takia tai muuten että et betoniportaita laita vaikka muuten betonia talo onkin? Meinaan tulee vaan usein halvemmaksi ja on varmasti jykevät, tietenkin teräsportaat ovat jykevät myös. Siis ihan vaan ajatuksena heitin että harkitsisit myös betonisia portaita varsinkin kun nuo puiset ja teräksiset ovat noin kalliita ja omasta mielestä betoniset on ylivertaiset.

  VastaaPoista
 4. Ihanan positiivinen asenne teillä, jatkakaa samaan malliin. :) Tsemppiä!

  VastaaPoista
 5. Moi Arto. Ikäviä talvirakentamisen haittapuolia nämä pakkaset :(

  Meille tuli taloon Lemminkäisen Elemento 16 betoniportaat. Hintaa tuli asennettuna muistaakseni 4500€. Ja portaat nostettiin paikalle heti 2-kerroksen seinien jälkeen, niin oli heti alusta asti kunnon portaat talossa. Todella tukevat eivätkä narise tai notku. Timpurit laittoivat noihin vielä myöhemmin parkettia päälle, jolle varmaan pitäisi jokunen satanen laskea hintaa lisää + kaiteet. Nyt kun teillä talo on auki pakkasten takia, voisi vielä tuollaisetkin ehtiä hankkia ja nostaa paikalleen ennen kattoa ;)

  http://tvarjola.blogspot.com/2010/06/taloesittely-ja-parhaat-palat-kuvina.html

  VastaaPoista
 6. Kikkis, kiitos! Ei kai talvirakentamiseen voi lähteä muulla kuin positiivisella asenteella. Hulluksihan sitä muuten tulisi :)

  Harri, en ollut tuota kirjoitustasi lukenut. Kiitos vinkistä. Taitotuotteelle lähtikin tarjouspyyntö heti. En ole aikaisemmin niihin törmännyt.

  Halusimme portaista kevytrakenteiset ja avomalliset. Sen vuoksi paikalla valettu betoniporras ei käynyt. Elementtibetoniportaita emme tajunneet edes kysyä. Elemento-malliston sisäporraselementit näyttävät olevan kaikki umpimallisia. Suoraan sisäporraselementti ei meillä käy, koska meillä eteinen muodostaa portaiden välitason. Heilläkin kuitenkin on avomallisia betoniportaita, joita käytetään kerrostaloissa. Ehkä sellaisen voisi pistää sisällekin?

  Tapani, pitääkö lattia olla valettu ennen kuin tuollainen elementti nostetaan paikalleen? Meillä lattia valetaan vasta sitten, kun katto ja ikkunat ovat paikallaan.

  VastaaPoista
 7. Ei tarvitse olla lattiavalua tehtynä. Portaat nostettiin meillä paikalleen marraskuussa, ja lattiavalu oli tammikuussa. Tässä vielä suora linkki asennuskuviin jos kiinnostaa :)
  http://tvarjola.blogspot.com/2009/11/viikonlopun-katselmus.html

  Mitä teille tulee tuonne portaiden ja tasanteen alle? Onko se ihan avonaista tilaa, vai onko tarkoitus käyttää vaatehuoneena tms. Meillä on nimittäin portaiden alla "vaatehuone" (=raksaromuvarasto)

  VastaaPoista
 8. Kiitos linkistä. Kätevät portaat asentaa :) Ontelolaattojen päällä näytti olevan valettu palkki, johon alapää kiinnityi. Meille tulee maanvarainen laatta, eli kellarin lattia on tällä hetkellä vielä soralla. Elementtiä varten pitäisi varmaan valaa oma antura.

  Tasanteen alle tulee varastokoppi. Portaiden alusta pidetään puhtaana, koska avoportaiden takana ei ole oikein hyvää piiloa :) Varastokoppi on matala, mutta onhan se lisää varastotilaa kuitenkin. Tai sitten pikkuneiti tekee sinne oman sopen :)

  VastaaPoista
 9. Teräsportaita voisi kannattaa kysellä myös Steelmanilta (http://www.steelman.fi/kaiteet/portaat-steelman.html). Minä olen heidän kanssa hieronut kaidekauppoja, ja heillä on kanssa ihan fiksun näköisiä teräsrappusia.

  VastaaPoista