keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Takkaan tulet

Tänään tapahtui se, jota olen pitkään odottanut! Pistin takkaan tulet. Takka asennettiin alkuviikosta, ja nyt siinä on pohjarappaus päällä. Asentajan mukaan takkaa voi käyttää, vaikka lopullista pintaa ei ole vielä tehty. Lisäksi puuttuvat luukun kahva ja ilma-aukkojen ritilät. Niiden puute ei kuitenkaan haitannut tulien tekemistä. Aloitin varovasti, eli poltin 7 pientä klapia. Lopuksi paistoimme pikkulikan kanssa makkarat loppuhiilloksessa.

Takka lämmitti mukavasti luukun kautta. Lisäksi yläosan ilma-aukoista tuli lämmintä ilmaa reippaasti. Tehoa tuosta varmasti löytyy. Isompi ongelma voikin olla se, että yläkerrassa tulee liian kuuma, jos takkaa polttaa innokkaasti. Lämmön pitäisi kuitenkin levitä koko yläkertaan hyvin, joten se tasaa lämmönnousua. Periaatteessa myös IV-kone levittää lämpöä koko taloon, mutta saa nähdä, miten hyvin se käytännössä pelaa.

Viime viikon lopulla laatoitettiin pääsisäänkäynnin edustan taso ja portaat. Laatoittajalla meni aikaa melkein tuplasti, eli hän arvioi 2 päivää ja laatoitukseen meni 4 päivää. Onneksi hän ehti tehdä työn ennen kuin kunnon kylmät kelit tulivat. Sunnuntaina laatat saumattiin. Ulkopuolelta talo alkaa olla jo pitkällä. Viime viikolla sain verkkokaupasta tilaamani julkisivuvalaisimetkin, joten nekin odottavat asennusta.

Tontilla on siivottukin. Veimme eilen peräkärryllisen kipsilevyjätettä kaatopaikalle. Tänään Päivi täytti peräkärryn uudelleen sillä aikaa, kun minä siivosin sisällä ja virittelin takkaa. Emme lähteneet enää illan päätteeksi viemään kuormaa, joten se jäi huomiseksi.
Pääoven portaat lopullisessa värissään.

Kuten aina, nytkin salama hiukan vääristää värejä. Portaiden reunassa on kirkas metallilista.

Takka on vielä tällainen.

Päällä on ilma-aukot, josta lämmin ilma nousee huoneeseen.

Ensitulet :) On vähän talvinen tunnelma, mutta kuvassa näkyvät läiskät ovat pölyä, eivät lunta. Pikkulikka toi takan viereen kannullisen vettä sammutusta varten.

Loppuhiillos, jossa paistettiin makkarat. Tuli pysyi takassa, joten sammutusvettä ei tarvittu.

5 kommenttia:

 1. Miksi toi takka on melkein "maassa"?

  VastaaPoista
 2. Hienolta näyttää! Takan ensimmäiset tulet ovat tunnelmalliset :)

  VastaaPoista
 3. Ja tosi hienolta näyttää myös pääsisäänkäynnin rappuset - unohtui kirjoittaa äskeiseen kommenttiin...

  VastaaPoista
 4. Jonna, kiitos kehuista :)

  Takassa on erillinen sydän ja sen ympärille muurattu kuori. Sydän on suoraan lattialla, ja suuluukku tosiaan on aika matalalla. Luukun leveys on n. 1 metri, ja sen alalaita on vajaa 20 cm lattiapinnasta. Asentaja varmisti vielä asennusvaiheessa, että haluammeko luukun noin alas vai haluammeko sitä nostettavan. Minusta alhaalla oleva luukku on hieno. Päivi olisi halunnut sitä vähän ylemmäs. Nosto olisi kuitenkin vaatinut uuden hormiliitosreiän tekemisen, joten annoimme takan olla tuossa korkeudessa. Lopulliseksi pinnaksi tulee antiikkilaastirappaus. Suunnittelimme, että luukun ympärillä oleva syvennys pistetään laatoilla.

  VastaaPoista
 5. Noiden laattakulmalistojen hankinta oli muuten melkoinen urakka. Oltiin nähty listoja aina rautakaupoissa, kun hoidettiin muita asioita, joten kuvittelin, että ne on ihan normi varastotavaraa. Halusin pyöreäkulmaiset matta-alumiiniset listat ja niitä tarvittiin 11 kappaletta. Kiersin Lahdessa 11 rautakauppaa ja yhdessäkään ei ollut 11 kappaletta pyöreäkulmaista matta-alumiinilistaa 8 mm laatalle. Koska laatoittaja oli tulossa seuraavana päivänä, ei tilaamallakaan enää saatu listoja ajoissa. Siinä kohtaa meni hermo ja meille tuli sitten suht teräväkulmaiset kromatut listat... No eipä nuokaan huonolta näytä.

  VastaaPoista