Vuoden 2010 alkupuolella päätimme muuttaa Päijät-Hämeeseen työn perässä. Olimme asuneet vanhassa omakotitalossa, mutta nyt päätimme, että hankimme tontin ja rakennamme uuden talon. Aika varhaisessa vaiheessa pähkäilyjä päädyimme passiivitaloon, kiviseen sellaiseen. Päätöksen pääsyyt olivat pienet käyttökustannukset, vedottomuus ja huolettomuus. Tuntui fiksulta pitää talo lämpimänä eristeillä eikä tekniikalla, joka tuppaa hajoamaan ennemmin tai myöhemmin.
Tonttia haettiin jonkin aikaa, ja sopiva löytyi Kärkölän kunnasta Lappilan kylästä. Siellä on kesällä 2009 valmistunut uusi alue Louhivaara, josta pääsimme valitsemaan mieleisen tontin ensimmäisenä. Kylässä on koulu, kauppa ja junaseisake, ja ne vaikuttivat valintaan. Toki aluekin on hieno ja tontti sopivan kokoinen meidän makuumme. Tontin koko on 3309 m2. Se on alueen etelänurkassa, ja saamme oleskelupihan sopivasti aukeamaan etelään ja länteen.
Olen kahlannut paljon passiivitalokirjoituksia blogeista, talovalmistajien julkaisuista, tutkimuslaitosten raporteista jne. Jossain vaiheessa näytti siltä, että talomme tulee olemaan joko betonielementti- tai tiilitalo. Valikoima kuitenkin laajeni Kuopion asuntomessuilla, jossa ollut Passiivikivitalot.fi:n kohde vaikutti todella mielenkiintoiselta. Paikalla ollut firman edustaja vaikutti asiantuntevalta, eikä itse menetelmäkään vaikuta huonolta.
Arkkitehdin kanssa oli tapaaminen viime viikolla, ja hän lupasi ensimmäisen luonnoksen tällä viikolla. Sitten hän jää neljän viikon lomalle, joten meillä on aikaa pyöritellä luonnosta ja miettiä sen hyviä ja huonoja puolia. Olemme tähän saakka ajatelleet, että talossa on 2 kerrosta + täysikokoinen kellari. Asuntomessujen jälkeen olemme pohtineet sitä, että pitäisikö kerroksista ylempi jättää pois ja laajentaa hiukan pohjapintaa. Saa nähdä, mihin lopulta päädymme.
Tontillakin on ehtinyt vähän tapahtua. Kunta poisti pyynnöstämme tontilla olleen tiilisen vanhan varastomörskän. Me olemme aloittaneet talon alle jäävien puiden kaatamisen. Kuntosalikorttia ei tarvitse lähikuukausina hommata :) Puita on sen verran mukavasti, että takka lämpiää parisen vuotta noilla puilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti