lauantai 14. heinäkuuta 2012

Puolen vuoden sähkönkulutus

Edellisestä merkinnästä onkin kohta kaksi kuukautta. Niin se aika menee. Olen ehtinyt tässä vaihtaa työpaikkaa, ja siihen liittyen matkustaminen lisääntyi hurjasti kesäkuussa. Blogi on jäänyt vähän vähemmälle huomiolle, mutta kyllä täällä on jotain tapahtunut.

Sähkönkulutukset touko- ja kesäkuussa olivat 970 ja 568 kWh (1279 kWh huhtikuussa). Päivää kohti kulutus siis oli 31 ja 19 kWh/päivä (43 huhtikuussa). Ensimmäisen asutun puolen vuoden sähkönkulutus on siten 9262 kWh. Oletan, että toinen vuosipuolisko menee hiukan vähemmällä, koska lämmityksen kannalta tammi- ja helmikuu ovat yleensä eniten energiaa vievät kuukaudet. Toisaalta valaistus haukkaa pimeänä aikana oman osansa, ja joulukuuhan on pimein kuukausi. Vaikuttaa siltä, että ensimmäisen vuoden kulutus tulee olemaan n. 18000 kWh. Käyttösähköä voi jotenkin arvioida kesäkuun kulutuksen mukaan. Kesäkuun kulutus *12 = 6816 kWh. Tuossa on toki mukana kylpyhuoneen lattialämmitys ja käyttöveden lämmitys. Voisin siis arvioida, että käyttösähkön osuus koko kulutuksesta on n. 35 %. Muuttujia on kyllä aika paljon, joten tuo on hyvin karkea arvio.

Varsinainen lämmitys (siis ILP:llä) loppui joskus keväällä. En pistänyt päivämäärää muistiin. Jäähdytystä olemme käyttäneet nyt muutamana päivänä. Ilmankin olisi varmaan mennyt, mutta jäähdyttäminen ja kosteudenpoista lisää hiukan mukavuutta. Erityisesti illalla nukkumaan mennessä on mukava, että talossa on viileää ja kuivaa. Ei tarvitse hikoilla lakanoita märiksi ennen nukahtamista. Viime päivät ILP on ollut kosteudenpoistoasennossa, kun viilennystä ei ole niin hirveästi tarvinnut.

Olen seurannut sähkönkulutus/lämmitystarve-lukua kuukausitasolla. Talvella ja alkukeväästä se oli n. 3,5. Touko- ja kesäkuussa se meni yli 6:n, mikä on luonnollista. Lämmitystarveluku on hyvin pieni, joten sähkönkulutus siihen suhteutettuna on paljon. Kulutus/LT-luku on sinänsä hyvinkin lineaarinen. Kun LT-luku = 0, pitäisi kulutuksen olla n. 400 kWh/kk. Käytännössä tuohon päästään hyvin harvoin koko kuukauden aikana. Nyt heinäkuussa eiliseen mennessä LT-luku on 5,7.

Päivi on maalannut terassin ja parvekkeen räystäslaudat. Nehän menivät vähän rapaan rappauksessa, ja muutenkaan ne olivat vasta kertaalleen maalatut. Tätä kirjoittaessani hän viimeistelee parveketta. Sen jälkeen on vielä ruokailuterassin katto maalattava. Sitten voidaan ruuvata terassilaudat paikalleen. Ne on jo hankittu ja odottavat asentamista. Terassia piti oikaista hiukan, kun parissa kohdassa oli maa painunut ja siten terassiin tullut hiukan notkahdusta.

Asensimme olohuoneen verhot muutama viikko sitten. Kävimme sisustussuunnittelijan kanssa kaupoilla toukokuussa, mutta Eurokankaan ompelijan pitkän toimitusajan vuoksi saimme verhot ripustettua vasta kesäkuussa. Alla on kuvat suunnitelmasta ja toteutumasta. Onhan tuo aika hyvin kuvansa näköinen :)

Ennen oikaisua terassilinjassa oli hienoinen notkahdus.

Nyt näyttää suoralta. Metallitolppien kohdalla on betonipilarit alas saakka. Ne ovat pysyneet paikallaan. Soran päällä olleet harkot olivat vajonneet jonkin verran.

Räystäs- ja otsalautojen maalausta varten piti telineet pistää harjan kohdalla yläasentoon. Oli kuulemma tukevampi kuin miltä näyttää.

Sisustussuunnittelijan arvio olohuoneesta.

Olohuone nykyisessä mallissaan. Oikean puoleiset ikkunat on ulkopuolelta suojattu, joten siksi ne ovat niin sameat. Sohva ja sohvapöytä eivät vielä ole samat kuin suunnitelmassa, mutta ehkä joskus... Pöytää varten on jo varattu ylijäänyt kertopuupalkki, josta sen voi tehdä.
Sähkön kulutus / lämmitystarveluku vuoden 2012 ensimmäiseltä vuosipuoliskolta kuukausitasolla.


2 kommenttia:

  1. Paljonko niitä polttopuita on mennyt? Taitaa olla sama juttu kuin Värjölässäkin. Hyvin eristetty talokaan ei pärjää maalämpökohteille.

    VastaaPoista
  2. Polttopuita meni ensimmäisen puolen vuoden aikana yhden kuution luokkaa. Voisihan tuon tuolta mitata, mutta taidan tehdä mittauksen vuoden lopussa, niin tulee koko vuoden puut kerralla. Energiana tuo tarkoittaa karkeasti 1000 kWh. Vastakkainasettelu passiivitalo vs. maalämpötalo on sama kuin vertaisi farmariautoa ja bensiiniautoa toisiinsa.

    VastaaPoista